Tervakoski Show 2018

Suomen Hovawart ry:n erikoisnäyttely 2018 Tervakoskella

Erikoisjälkikoe (PAEJ) 10.10.2018

Suomen Hovawart r.y. järjestää FH-kokeen Nurmijärvellä 10.10.2018. Koe on kolmen koiran iltakoe, vain hovawarteille.

Lue lisää »

Päänäyttely 2018

Suomen Hovawart ry:n päänäyttely Tervakoskella lauantaina 28. heinäkuuta 2018 klo 10.

Lue lisää

Hovawartti kolmanneksi Rotujärjestölehtikilpailussa 2017

Suomen Kennelliitto ry palkitsee vuosittain kolme parasta rotujärjestölehteä valtuuston kevätkokouksen yhteydessä. Kennelliiton hallitus päätti kokouksessaan 5.4.2018 Rotujärjestölehtikilpailun 2017 palkintojen jakamisesta Koiramme-lehden päätoimittajien esityksen mukaisesti seuraavasti:

1. palkinto Leot (Suomen Leonberginkoirat ry), päätoimittaja Anni Lahti

2. palkinto Afgaani (Suomen Afgaanit – Finlands Afghaner ry), päätoimittaja Terja Koivumäki

3. palkinto Hovawartti (Suomen Hovawart ry), päätoimittaja Satu Ollila

 

Onnea ja suuri kiitos päätoimittaja Satu Ollilalle ja kaikille lehden tekoon osallistuneille!

Suomen Hovawart ry (FI)

Suomen Hovawart ry on yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää puhdasrotuisten hovawartien kasvatusta ja käyttöä. Yhdistyksen yksi päätavoitteista on myös edistää hovawartharrastusta Suomessa. Näiltä sivuilta saat tietoa Suomen Hovawart ry:stä, hovawartien jalostuksesta Suomessa, yhdistyksen tapahtumista ja löydät yhteystiedot alueelliseen hovawarttoimintaan.

Suomen Hovawart ry perustettiin vuonna 1980. Yhdistys hyväksyttiin rotua harrastavaksi yhdistykseksi vuonna 1990, ja vuonna 1994 Suomen Kennelliitto myönsi yhdistykselle rotujärjestön aseman. Perustamisvuonna ilmestyi ensimmäinen Hovawartti-lehti. Toimintakertomuksen mukaan vuoden 1989 lopussa kerhossa oli 271 jäsentä. Vuonna 1989 rekisteröitiin 110 hovawartin pentua.

Jäsenmäärä kasvoi tasaisesti, vuonna 1992 jäseniä oli jo 472. Jäsenmäärä on viimeiset 10-15 vuotta pysynyt varsin tasaisena, vuoden 2007 lopussa jäseniä oli 700. Rotu on levinnyt ympäri maan, samoin kerhon jäseniä asuu kaikkialla Suomessa. Tietynlaisia keskittymiä on kuitenkin havaittavissa: eniten jäseniä on pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella sekä Lahden, Jyväskylän, Oulun, Hämeenlinnan, Porin ja Lappeenrannan ympäristöissä. Epävirallisia alajaostoja on kymmenkunta. Parisenkymmentä jäsentä - sekä suomalaisia että ulkomaalaisia - asui vuoden 2007 lopussa ulkomailla.

Hovawartti-lehti ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Lehti jaetaan kaikille rotujärjestön varsinaisille jäsenille sekä lähetetään tuomareille. Lisäksi vuosittain julkaistaan vuosikirja, johon on koottu kaikkien edellisenä vuonna kokeissa, luonnetesteissä ja näyttelyissä käyneiden hovawarttien tulokset sekä näyttelyistä arvostelulausunnot. Vuosikirjassa on myös menestyneiden koirien kuvia. Rotujärjestö julkaisee myös määrävuosin painettua kantakirjaa, josta löytyvät mm. kaikkien rekisteröityjen pentueiden sukutaulut. Ensimmäinen kantakirja julkaistiin vuonna 1992. Rotujärjestöllä on myös omat kotisivut osoitteessa www.suomenhovawart.fi.

Rotujärjestöllä on oma pentuvälitys, joka välittää pentuja jalostustoimikunnan suosittelemista yhdistelmistä.

Rotujärjestön tarvikemyynnissä on myynnissä erilaisia hovawartaiheisia tuotteita. Tuotteet ovat myynnissä myös rotujärjestön järjestämissä tilaisuuksissa. Suomen Hovawart ry järjestää vuosittain koko jäsenistölle tarkoitetut vuosikokouksen kevättalvella sekä syksyllä syyskokouksen. Jäsenistölle on tarjolla erilaista toimintaa: tottelevaisuus- ja palveluskoiraharjoituksia, talvileiri ja kesäleiri, luonnetestejä, kasvattajapäiviä ja alueittain muita tapaamisia ja yhteislenkkejä yms.

Ensimmäinen Päänäyttely pidettiin Tervakoskella vuonna 1991. Sen jälkeen on Päänäyttely pidetty samassa paikassa joka vuosi. Osanottajamäärä on vakiintunut 250 ja 300 välille, ja Suomen Hovawart ry:n Päänäyttely on usean vuoden ajan ollut maailman suurin hovawartnäyttely. Tottelevaisuusmestaruuksista on kilpailtu vuodesta 1992 lähtien. Palveluskoirakokeiden rotumestaruuskilpailut on järjestetty joka vuosi vuodesta 1990 lähtien.

Mikä on luonnetesti?

Luonnetestin tarkoitus on arvioida ja kirjata koiran käyttäytyminen tilanteessa, joissa sen hermosto joutuu rasitetuksi. Testitulosta voidaan hyödyntää koiran luonnekuvan määrittämiseen ja koulutuskelpoisuuden arviointiin. Testitulos antaa myös viitteitä koiran jalostuskelpoisuudesta rotujärjestöille ja kasvattajille.

Lue lisää...